Provincie Antwerpen

Geschiedenis

Fort Duffel of het ‘Spoorwegfort’ werd gebouwd in 1886. Het maakte deel uit van een grote buitengordel van forten rond Antwerpen net zoals het fort van Walem en dat van Sint-Katelijne-Waver en Lier. In de 19de eeuw was Antwerpen het nationaal ‘reduit’ of schuiloord van België. Het jonge, neutrale België zat gekneld tussen nationalistische grootmachten en bij het uitbreken van een oorlog zouden regering en leger zich in Antwerpen terugtrekken om weerstand te bieden en de hulp van bondgenoten af te wachten.

Antwerpen werd uitgebouwd tot een versterkte stad met een grote omwalling en met op enkele kilometers daarvan een gordel van acht forten. Na de Frans-Duitse oorlog (1870-1871) besliste de regering dat een extra buitenlinie nodig was om de bescherming van de stad te garanderen. Er werd begonnen met de constructie van 21 extra forten verspreid over een boog van 95 km rond Antwerpen. Het fort van Duffel was er één van en het had als specifiek doel het beschermen van de belangrijke spoorlijn tussen Antwerpen en Brussel.

In 1886 legde men een schans, gracht en aarden wallen aan. In 1894 werd het Spoorwegfort verbouwd tot een bepantserd fort met gewelven in ongewapend beton.